Loading...
ZNÁME VÍTĚZE DOMÁCÍHO KROSOVÉHO ŠAMPIONÁTU! KDO ODJÍŽDĚL S MEDAILÍ NA KRKU?

ZNÁME VÍTĚZE DOMÁCÍHO KROSOVÉHO ŠAMPIONÁTU! KDO ODJÍŽDĚL S MEDAILÍ NA KRKU?

25/11/2023

Celý závodní program odstartoval ještě před polednem závodem žen vytrvalkyň. O suverénní Tereze Hrochové jen málokdo pochyboval, nicméně ještě metu prvního kilometru probíhala v přímém kontaktu se Simonou Vrzalovou a Aničkou Málkovou v čase 3:25. Okolo 10. minuty závodu už se Tereza trhla. Simona Vrzalová stále vlála za Aničkou Málkovou na 3. místě, která jí tento 8 kilometrů dlouhý závod prakticky celý odtáhla.


Hrochová opět nepoznala přemožitelku


Situace za medailovým pódiem byla v průběhu do posledního kola poměrně překvapivá. Na 4. místě do poslední patnáctistovky závodu vbíhala Adéla Hluchá s poměrně velkou ztrátou na duo Málková-Vrzalová. Stejně tak ale i s náskokem na svou sestru, 5. Terezu Hluchou. Toto pořadí se do konce závodu nezměnilo. Zatím co si Tereza Hrochová běžela neohroženě do cíle s velkým náskokem pro 4. krosový titul v řadě, všichni sledovali souboj o stříbro, který vyšel vítězně pro Simonu Vrzalovou, která přibližně 750 metrů před cílovou páskou takticky nastoupila Anně Málkové a během chvilky si na ni dokázala vytvořit skoro dvacetimetrový náskok. Tímto dlouhým finišem začala ukrojovat i z náskoku Hrochové a na 10 vteřin se ji přiblížila! Anna Málková už nezvládla zareagovat na zvyšující se tempo a doběhla si tak pro bronzovou medaili, čímž dorovnala své nejlepší krosové umístění z roku 2021 z Valašského Meziříčí – vloni skončila 4. Na rozhovor po závodě se zastavila stříbrná vítkovická reprezentantka, která pochválila taktické rozběhnutí závodu Terezy Hrochové ve vysokém tempu, kterým zbytek startovního pole dost utavila.


Souboj mužů mílařů na čtyřkilometrové trati vyšel vítězně pro Jakuba Davidíka. Nicméně nebylo to jasné do samotného konce. Po první kilometru probíhala v mezičase 2:57 početná skupina běžců. Poté přišlo trhnutí se Nica Boketty od skupinky Davidík, Hroch, Šinágl, Kotyza a Jaša. Během chvíle si dokázal tento reprezentant atletiky Jižní Město vytvořit přibližně dvacetimetrový náskok. Vydal se za ním Jakub Davidík a začal stahovat metr za metrem, až se v čase 8:35 dostal před Bokettu.


S vysokým tempem začal Davidík náskok navyšovat, nicméně až do samotného cíle nebyl prostor na oslavy, jelikož Boketta bojoval až do konce závodu. První místo mu pak uteklo o pouhé 2 vteřiny. Na třetím místě se poté objevil v záběru kamery reprezentant plzeňské Škody Tomáš Jaša se ztrátou 12 vteřin na stříbrného Bokettu. První desítku poté doplnili běžci Viktor Šinágl, Jan Kunčický, Daniel Kotyza, Michal Hroch, Dominik Vebr, Petr Lukš a Matěj Eliáš. V rozhovoru s novým mistrem ČR v krosu a finalistou letošního dráhového ME do 22 let Jakubem Davidíkem jsme slyšeli pozitivní ohlas na průběh závodu a rovněž konstatoval, že ho přespolní běhy baví už od mala a jsou pro něj pěkným zpestřením sezóny.


Ženy mílařky se utkaly už na poměrně zničené trati, nicméně ani to jim nezabránilo držet tempo a v závěru ho ještě vystupňovat! Bára Stýblová dnes dodala korunu své fantastické sezóně fenomenálním výkonem, kdy si už na samém začátku vytvořila menší náskok nad zbytkem startovního pole a poté ho zvládla natáhnout až na vítězný odstup v podobě 16 vteřin na druhou ženu, reprezentantku pražské Slavie Aničku Šimkovou. Pro třetí místo si doběhla Bářina běžecká kolegyně z Berouna Anita Žáková po famózním vystupňování tempa. Bohužel pro čtvrtou Pavlu Štoudkovou závod nedopadl podle představ, jelikož byl už od začátku vidět její zájem o nejvyšší příčku, kdy se snažila držet krok s Bárou Stýblovou v jejím trhnutí od zbytku startovního pole. První desítku doplnily závodnice Hana Kielarová, po mateřské pauze se vracející Diana Mezuliáníková, třetí berounská reprezentantka v top 10 Veronika Novotná, Vladimíra Holečková, Jana Matějková a Elizabeta Ukolová.


Bára Stýblová dnes dodala korunu své fenomenální sezóně


Nejdelší běžecké představení vyšlo nejlépe pro Jáchyma Kováře, který zkompletoval svůj zlatý hattrick, nicméně stříbrný Patrik Vebr mu závod rozhodně neulehčil. Pokusil se i převzít tempo, nicméně po chvíli se závodník Dukly vrátil zpět do čela a dál závod táhnul. Staronový mistr republiky opět ještě zvládl přeskočit cílovou pásku ve velkém stylu, jako kdyby běžel jeho oblíbený steepl. Zajímavý byl i souboj o třetí místo, kdy se ze skupinky odtrhl vrchař Matěj Zima a doběhl třetího Michala Šmahela (vloni zlatého v mílařích), ten se však po chvíli zase dostal na bronzovou příčku a tu udržel až do cíle. Zima už 4. místo udržel, po něm doběhl René Sasyn, Lukáš Chwistek, Jiří Homoláč, Adam Szymanik, Roman Rudolecký a desítku nejlepších uzavřel Jan Máša.


Po odstartování závodu juniorek šly do čela závodnice Jana Johanová, dorostenecká krosová mistryně ČR Adéla Štefanová a obhájkyně titulu Eliška Hostková, čímž už poměrně dost startovní pole natáhly. Po prvním kole z vedoucí trojce odpadla Hostková a na třetí místo se propracovala kladenská Radana Lapáčková. Do posledního kola vbíhaly všechny tři jmenované bok po boku, nicméně vítězka EYOFU Johanová do toho šlápla a začala si budovat náskok, kterým odpárala Radanu Lapáčkovou i se ztrátou třetí Štefanovou z Českých Budějovic. Do cíle tak doběhla s velkým náskokem. Souboj o druhé a třetí místo byl v cílové rovince však skvělým soubojem mezi Lapáčkovou, dotahující Štefanovou a Hostkovou. Mílařský dorostenecký talent Adéla Štefanová nakonec zvládla vybojovat 2. místo a třetí doběhla česká juniorská reprezentantka ve steeplu Radana Lapáčková, která před nedávnem dokázala zvítězit na Běchovicích. Desítku nejlepších doplnily 5. Aneta Kučerová, Michaela Novotná, Adéla Steinsová, Anička Karasová, Eliška Slaninová a Anna Václavíková.


Posledním závodem byl běh juniorů na 6 km, kde se nikdo ze začátku do trháku příliš nehnal. Početné pole závodníků za sebou táhl Jiří Pavel Češka společně s Richardem Rozkydálkem a Adamem Malým. Nicméně první skupina přibližně 25 závodníků běžela stále pohromadě. Ve druhém kole se začalo pole trochu roztahovat, ale nebyl zde žádný výrazný rozestup na čele. Po třetím kilometru bylo stále prvních 12 závodníků v rozmezí 3 vteřin. Češka se pokusil o odtrhnutí a vydal se za ním Adam Červinka. Tím si tato dvojce vytvořila náskok nad pronásledující skupinkou vedenou Jiřím Špirochem, Filipem Toulem a Danielem Marákem. Závěr závodu byl ale nejdramatičtějším soubojem celého dnešního programu! Z boje o zlato začal odpadat Červinka. Nicméně Češku na prvním místě začal dobíhat Daniel Marák a až do posledních okamžiků nebylo jasné, zda Češka první pozici udrží. Nakonec však odolal a s půlvteřinovým náskokem vyhrál. Pro třetí místo si silným závěrem doběhl Filip Toul, věkem teprve první rok dorostenec, který tímto odsunul Adama Červinku na čtvrté místo. Za nimi doběhli Kavan, Špiroch, Dočkal, Pavlík a Malý.


Redakce Cyklistickey
jsem@cyklistickey.cz

Cyklistickey tvoří nejkomplexnější cyklistický obsah a sdružuje nejširší komunitu cyklistů u nás

Redakce
Cyklistickey
jsem@cyklistickey.cz

Cyklistickey tvoří nejkomplexnější cyklistický obsah a sdružuje nejširší komunitu cyklistů u nás

Náhled
Náhled
Náhled

Všechna práva vyhrazena. © 2024 Ondřej Vincenc, Steve Osyka

Obchodní podmínky . Podmínky ochrany osobních údajů