Loading...
VÝSLEDKY - SP CX Benidorm: Král sesazen! Wout van Aert vyhrál společně s Fem van Empel!

VÝSLEDKY - SP CX Benidorm: Král sesazen! Wout van Aert vyhrál společně s Fem van Empel!

21/01/2024

Wout van Aert z týmu Visma-Lease a Bike zvítězil na cyklokrosovém Světovém poháru v Benidormu ve Španělsku. Belgický závodník se ujal vedení v posledním kole, a i přes problémy s bariérami na trati si udržel náskok před Michaelem Vanthourenhoutem z týmu Pauwels Sauzen-Bingoal. Po dlouhém půstu tak konečně dosáhl na nejvyšší stupeň pro vítěze. Tím sesadil dosavadního krále Mathieu van der Poela, který vyhrál deset ze svých letošních deseti závodů, avšak dnes tahal za krátký konec. Nakonec skončil na pátém místě za Thibau Nysem z týmu Baloise Trek Lions a Elim Iserbytem z Pauwels Sauzen-Bingoal.


"Trochu mě bolí zápěstí. To je osud. Moje matka si včera zlomila zápěstí, 13. července se brali, dnes jsem viděl, že mám číslo 13, a říkal jsem si: "To je můj den". Do závodu promluvila i smůla, ale já jsem pokračoval, a tak to mám rád, " řekl trochu pověrčivě vítěz. K samotnému závodu se vyjádřil takto: "Dnes jsem se cítil docela silný. Mathieu byl samozřejmě také silný, ale měl trochu smůly, takže je škoda, že to neskončilo větší bitvou. Přesto, že Mathieu havaroval, musel jsem porazit všechny ostatní a to nebylo snadné. Jsem rád, že se mi to podařilo." "Vítězství je vždycky příjemný pocit. Ale hlavně ten pocit, že mám dobré nohy... ten byl mým cílem, a to se mi rozhodně podařilo, takže to pro mě byl hezký den. Můj plán se měnit nebude, dnes to byl těsný závod, takže to bude zajímavé mistrovství světa," naznačil tak, že na jihočeském mistrovství světa, které se bude konat v táboře začátkem února, to nemusí být one man show.


Slavná trojice cyklistických superstar měla pomalý start a v prvním kole se potýkala se silnou konkurencí ve velké skupině jezdců. Závod vedl Laurens Sweeck z týmu Crelan-Corendon. Van der Poel se dokázal probojovat zpátky dopředu poté, co se kvůli technickým problémům propadl až do třetí desítky, a do druhého kola vstoupil blízko Van Aerta a Pidcocka. Pim Ronhaar se zatím dostal do vedení na zpevněném stoupání, ale Van Aert a Van der Poel záhy využili svých silničních zkušeností a získali si čelní pozici. Pidcock se nenechal zahanbit a belgicko-nizozemskou dvojici dotáhl. Krátce i vedl. Ke konci měl Mathieu pád a ztratil svou pozici. Van Aert v osmém kole zahájil útok a jen Vanthourenhout dokázal reagovat. I přes pád při překonávání bariér si udržel vedení a sólově zakončil.


Skvělé 15. místo obsadil Michael Boroš, jenž je naším želízkem v ohni pro domácí mistrovství světa. Na 34. místě dokončil Šimon Vaníček.



Mezi ženami to rovněž nebylo jednoznačné. Fem van Empel z týmu Visma-Lease a Bike zvítězila v napínavém závodě, v němž porazila Puck Pieterse z Fenix-Deceuninck. Ceylin del Carmen Alvarado z týmu Alpecin-Deceuninck obsadila třetí místo, které jí zajistilo celkové vítězství ve Světovém poháru.


"Bylo to super těžké, celý závod od začátku do konce, protože Puck a Ceylin měly velmi dobré nohy. Byl to boj až do cíle. Puck byla velmi silná a skákala bariéry, takže na mě měla v jednu chvíli pár metrů náskok, ale já jsem bojovala až do konce. Věděla jsem, že závod možná vyhraje ten, kdo vjede do poslední zatáčky jako první, a naštěstí to byl dobrý plán," ohodnotila závod vítězka. Celková vítězka seriálu Alvarado se k závodu vyjádřila takto: "Jsem moc ráda, že se mi to konečně podařilo. Řetěz mi spadl na druhých schodech, takže jsem musela z kola slézt a znovu ho nasadit. Byl to pro mě hodně dlouhý stíhací závod a později jsem zase odpadla, protože jsem byla unavená."


Už po prvním kole měly Van Empel a Pieterse pěti sekundový náskok před Alvarado, zatímco Lucinda Brand a ostatní závodnice zaostávaly o více než 20 sekund. Pieterse se během druhého kola snažila technickými pasážemi setřást Van Empel, ale nepodařilo se jí to. Mezitím Alvarado bojovala o udržení kontaktu s čelem, protože místo na stupních vítězů by jí zajistilo celkový titul ve Světovém poháru. Naneštěstí se potýkala s problémy ve třetím kole, kdy jí spadl řetěz a ztratila drahocenný čas. Přesto se jí podařilo během následujících kol dotáhnout ztrátu a na předposledním kole se znovu připojila k Van Empel a Pieterse. Před posledním kolem vedla Alvarado skupinu, ale ve finálním kole rozhodl o vítězství výkon Van Empel a Pieterse, přičemž Van Empel zahájila silný útok na asfaltovém stoupání. Nakonec o vítězství rozhodl sprint, při kterém se Van Empel pohodlně udržela v čele a zaslouženě zvítězila, což potvrdilo její formu před obhajobou titulu na nadcházejícím mistrovství světa.


 Na 32. místě dokončila Simona Spěšná a královna české cyklistiky Kristýna Zemanová závod vynechala.



Redakce Cyklistickey
jsem@cyklistickey.cz

Cyklistickey tvoří nejkomplexnější cyklistický obsah a sdružuje nejširší komunitu cyklistů u nás

Redakce
Cyklistickey
jsem@cyklistickey.cz

Cyklistickey tvoří nejkomplexnější cyklistický obsah a sdružuje nejširší komunitu cyklistů u nás

Náhled
Náhled
Náhled

Všechna práva vyhrazena. © 2024 Ondřej Vincenc, Steve Osyka

Obchodní podmínky . Podmínky ochrany osobních údajů