Loading...
TOHLE JE 8 DŮVODŮ, PROČ ZAČÍT BĚHAT! NĚKTERÉ VÁS PŘEKVAPÍ

TOHLE JE 8 DŮVODŮ, PROČ ZAČÍT BĚHAT! NĚKTERÉ VÁS PŘEKVAPÍ

13/11/2023

Proč začít běhat?


Otázka snadná, odpovědí však tisíce. My se dnes společně podíváme na 8 nejzásadnějších důvodů, proč by měl člověk začít běhat. Některé vás zaručeně překvapí.


Představme si že jsem na úplném začátku. Jak s během začít? Jak si vytvořit trénink? Tréninkový plán? Nastavit intenzitu běhu, rozložit si dech... Je toho na nás na začátek hodně, ale z vlastních zkušenosti i ze zkušností mých kamarádu a běžců v mém okolí, je snad nejdůležitější si položit otázku: “Proč začít běhat?”. Touto jednoduchou otázkou si můžete určit cíle, kterých chcete dosáhnout a kroky, kterých se chcete držet.


Zde je několik důvodů, proč začít běhat:


Běh může mít mnoho pozitivních vlivů na vaše zdraví a celkový životní styl. Níže jsou některé důvody uvedeny. A dost možná vás překvapí.


  • 1. Zlepšení fyzické kondice: Běhání je skvělým cvičením pro posílení svalů a zlepšení kardiovaskulární kondice. Pravidelný běh může zvýšit vytrvalost a celkovou fyzickou kondici. Což se hodí u drtivé většiny ostatních sportů.
  • 2. Kontrola váhy: Běhání patří mezi efektivní aktivity na spalování kalorií, což může pomoci při udržování nebo redukci váhy.
  • 3. Zlepšení nálady: Fyzická aktivita, včetně běhání, uvolňuje endorfiny, které mohou zlepšit vaši náladu a snížit stres.
  • 4. Zvýšení energie: Pravidelný pohyb může zvýšit úroveň energie a zlepšit kvalitu spánku.
  • 5. Zlepšení mentálního zdraví: Běhání může pomoci snížit úzkost a depresi, ale také zlepšit kognitivní funkce a koncentraci.
  • 6. Sociální interakce: Běhání může být skvělou příležitostí k setkávání se s novými lidmi. Připojení k běžeckým skupinám nebo účast na běžeckých akcích je věc, která spoustu začínajících běžců nenapadne. 
  • 7. Flexibilita a jednoduchost: Nemusíte mít speciální vybavení nebo drahé členství ve fitness centrech. Stačí pár dobrých běžeckých bot a můžete začít kdykoli a kdekoli.
  • 8. Stanovení cílů: Běhání umožňuje snadno stanovit si cíle a sledovat svůj pokrok. To může být motivační a pomoci vám udržet si pravidelný tréninkový režim.


Před začátkem jakéhokoli nového cvičebního programu však vždy vše konzultujte se svým lékařem, zejména pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo obavy. Běh může být nepřiměřeně náročný pro nezkušeného sportovce. Proto je důležité začít pomalu a postupně zvyšovat intenzitu a délku běhu. 


Redakce Cyklistickey
jsem@cyklistickey.cz

Cyklistickey tvoří nejkomplexnější cyklistický obsah a sdružuje nejširší komunitu cyklistů u nás

Redakce
Cyklistickey
jsem@cyklistickey.cz

Cyklistickey tvoří nejkomplexnější cyklistický obsah a sdružuje nejširší komunitu cyklistů u nás

Náhled
Náhled
Náhled

Všechna práva vyhrazena. © 2024 Ondřej Vincenc, Steve Osyka

Obchodní podmínky . Podmínky ochrany osobních údajů