Loading...
RED-S SYNDROM – KDE SE BERE A JAK SE PROJEVUJE?

RED-S SYNDROM – KDE SE BERE A JAK SE PROJEVUJE?

13/12/2023

Že jste nikdy neslyšeli pojem RED-S? Není se čemu divit. Jde o poměrně nově definovaný termín, o kterém se mluví bohužel velice málo, ač se týká obrovského množství sportovců napříč různými disciplínami bez ohledu na pohlaví, věk a úroveň sportu. S RED-S syndromem se může potýkat jak profesionální sprinter, kterého čeká olympiáda, tak i dospívající slečna v atletickém kroužku, která se chystá na mistrovství republiky. Co že to ale teda je?


RED-S je zkratkou pro syndrom relativní energetické nedostupnosti ve sportu. Laicky řečeno se jedná o nedostatečné pokrytí energetického přijmu. Jednoduše vydáte denně více energie, než přijímáte. Nicméně pokud bychom řešili pouze otázku přijaté energie, nebavili bychom se o RED-S, ale pouze o nějakém určitém kalorickém deficitu. To je ale pouze jeden z problémů, které RED-S popisuje. Jde totiž o komplexní popis různých problémů. Od těch fyzických po psychické, které jsou spolu více či méně provázané a mohou nastat jak u mužů, tak u žen.


Jestli vám tahle zkratka nic neříká, nicméně víte, že už jste někdy slyšeli o termínu definujícím spojení více problémů, které způsobuje nedostatečné pokrytí energie a absence určitých nutrientů v těle, zřejmě se jednalo o ženskou atletickou triádu. Je to vlastně takový předchůdce RED – S syndromu, který však obsahoval popis pouze 3 problémů, které se vyskytují u žen sportovkyň. Konkrétně se jednalo o některou z poruch příjmu potravy (anorexii nebo bulimii), amenoreu neboli ztrátu menstruace a osteoporózu, při které dochází k úbytku kostní hmoty.


reds


K RED-S vede poměrně jednoduchá cesta. Spouštěče mohou být různého původu a druhu. Přirozeně sportovce ovlivňuje okolí. Trenéři, rodina, fanoušci, veřejnost a v neposlední řadě taky média. K tomu, aby se člověk rozhodl drasticky změnit svůj jídelníček pro redukci svojí váhy, stačí občas jedna poznámka, která nemusí být ani myšlena nijak zle. „Nejíš nějak moc, na to, že běháš?“ „Není ti ten dres malý? Vloni jsi byl menší…“. Člověk se pak také často porovnává s okolím. Ať už se soupeři, sparingy nebo profesionály. Snaží se trénovat jako oni, čím se často přetrénuje, jelikož nedokáže správně zregenerovat a pokrýt vydanou energii.


Pokud tento stav trvá déle, dochází i k různým psychickým problémům v podobě frustrace, deprese, častým změnám nálad, podrážděnosti a poklesu motivace. Mezi další projevy RED-S může patřit i stav, kdy člověk není schopný vynechat trénink. Pokud totiž neodtrénuje, určitě přibere. Zkrátka volno je nepředstavitelná a zároveň zničující věc.


Byly zmíněny 3 problémy definující ženskou atletickou triádu. Každý z nich je ale samostatným tématem, který stojí za podrobnější rozebrání, jelikož je narušením některých z našich velice důležitých fyziologických funkcí.  Není to tedy pouze ohrožení vaší sportovní výkonosti, ale i celkového zdraví.


TIP: Pokud tady máme nějakou sportovkyni, která by měla pochybnosti o tom, jestli náhodou taky nečelí problému v podobě RED-S (ženské atletické triády), můžete si vyplnit oficiální screeningový dotazník LEAF-Q, který se ve sportovní medicíně stále používá k odhalení symptomů vedoucích k větším problémům.


 O různých projevech RED-S a jejich prevenci s aktuální osvětou se již brzy dozvíte víc!


Redakce Cyklistickey
jsem@cyklistickey.cz

Cyklistickey tvoří nejkomplexnější cyklistický obsah a sdružuje nejširší komunitu cyklistů u nás

Redakce
Cyklistickey
jsem@cyklistickey.cz

Cyklistickey tvoří nejkomplexnější cyklistický obsah a sdružuje nejširší komunitu cyklistů u nás

Náhled
Náhled
Náhled

Všechna práva vyhrazena. © 2024 Ondřej Vincenc, Steve Osyka

Obchodní podmínky . Podmínky ochrany osobních údajů