Loading...
Pavel Bittner kraloval v těsném finiši páté etapy Vuelty!!

Pavel Bittner kraloval v těsném finiši páté etapy Vuelty!!

21/08/2024

Pátá etapa španělské Vuelty, která proběhla ve středu 21. července, byla jedinou rovinatou etapou letošního ročníku. Po velmi náročné čtvrté etapě, která končila na monumentálním kopci Pico Villuercas se očekávalo, že etapa v klidu dospěje až do závěrečného sprintu. To se taky potvrdilo a o vítězi se rozhodovalo až v cílové rovince. Vítěze z dvojice Pavel Bittner a Wout van Aert nakonec určila až cílová fotografie. Po jejím zveřejnění se mohl radovat český závodník, který tak získal první vítězství kariéry na Grand Tour.

Závodnici vyrazili do páté etapy Vuelty z města Funte del Maestre, které se nachází na západě Španělska nedaleko hranic s Portugalskem. Tato etapa jako jediná byla v letošním itineráři klasifikována jako rovinatá. Však taky na 177km dlouhé trase se nenacházela ani jedna vrchařská prémie. Jezdci celý den směřovali na jih do města Sevilla, kde se očekával jeden z mála sprinterských soubojů letošní Vuelty.

Prakticky hned po oficiálním startu se vykrystalizoval denní únik. O něj však nebyl veliký zájem, jelikož v etapě nebyly k dispozici žádné vrchařské body. Do úniku tak šli pouze dva Španělé (Ibon Ruiz a Txomin Juaristi). Ti však pro peloton nepředstavovali žádné nebezpečí. Asi 45km před cílem peloton začal zrychlovat kvůli blížící se sprinterské prémii. To znamenalo, že náskok úniku byl na pár kilometrech úplně zlikvidován. Pak už přišla na řadu sprinterská prémie, kterou ovládl Australan Kaden Groves před druhým Belgičanem Woutem van Aertem.

Po sprinterské prémii už peloton nijak nezpomaloval a letěl vstříc cílové pásce. Na posledních dvou kilometrech najela stáj Alpecin Deceuninck na čelo závodu s pěti závodníky. Chtěli tak připravit co nejlepší pozici pro Kadenena Grovese. Ten však v posledních metrech čekal útok od van Aerta po své pravé straně, ale Belgičan se kolem něj prosmýkl zleva. Van Aert si však za sebou vezl Pavla Bittnera, který v závěrečných metrech vyletěl jako raketa vstříc cíli. Pavel se nakonec těsně stihl před Belgičana dostat a mohl tak slavit své letošní třetí vítězství a své vůbec první na Grand Tour. Gratulujeme!


Druhý český zástupce - Mathias Vacek etapu dokončil v pelotonu na 31. místě. K tomu je ještě potřeba doplnit, že došlo k dalšímu odstoupení ze závodu. Po Nizozemci Dylanu van Baarlem musel závod po pádu opustit portugalský veterán Rui Costa. Oběma přejeme brzké uzdravení.

Jelikož se jednalo o sprinterskou etapu, tak jsme se v celkovém pořadí nestaly žádné zásadní změny. Červený dres tak nadále hájí Primož Roglič. Na záda mu však dýchá Portugalec Joao Almeida, který ztrácí pouhých osm sekund. Vrchařskou soutěž stále vede Belgičan Sylvain Moniquet. V bodovací soutěži Wout van Aert navýšil svůj zisk na 158 bodů. Jen o 13 méně má Australan Kaden Groves. Díky dnešní výhře se na třetí místo této soutěže vyhoupl Pavel Bittner. Ten má na kontě 81 bodů. Držitelem bílého dresu zůstává i po této etapě Ital Antonio Tiberi.

Dnes se sice celkové pořadí neměnilo, ale zítra už by tomu tak být mohlo. Šestá etapa nabídne další horskou zkoušku, která bude končit kopce třetí kategorie. O čtvrté etapě si můžete přečíst ZDE


droje použitých obrázků: twitter.com/dsmfirmpostnl + procyclingstats.com

Václav Halás
halasv17@gmail.com

Ano, taky zbožňuji cyklistiku, jako všichni, kteří navštěvují tenhle web. Ale pozor, některé její odvětví mám radši než ty ostatní. Sám jsem závodníkem a rád se porovnávám s ostatními v...

Václav
Halás
halasv17@gmail.com

Ano, taky zbožňuji cyklistiku, jako všichni, kteří navštěvují tenhle web. Ale pozor, některé její odvětví mám radši než ty ostatní. Sám jsem závodníkem a rád se porovnávám s ostatními v...

Náhled
Náhled
Náhled

Všechna práva vyhrazena. © 2024 Ondřej Vincenc, Steve Osyka

Obchodní podmínky . Podmínky ochrany osobních údajů