Loading...
NOMINACE NA OLYMPIÁDU A NOVÝ REKORD! UČTE SE OD MOIRY STEWARTOVÉ

NOMINACE NA OLYMPIÁDU A NOVÝ REKORD! UČTE SE OD MOIRY STEWARTOVÉ

03/12/2023

Neuběhl ani den od překonání juniorského halového národního rekordu výkonem Natálie Millerové a hned tu mám další zprávu, která musí potěšit každého sportovního fanouška. I pokud atletiku sledujete jen příležitostně, třeba na olympiádě, tuto informaci určitě oceníte! Právě na téhle největší sportovní události světa konané jednou za 4 roky uvidíme i běžkyni, které start v Tokiu (Sapporu) v roce 2021 nešťastnou shodou okolností utekl před nosem…


Dnes v 8:15 odstartoval ve španělské Valencii Marathon Trinidat Alfonso, závod, na kterém byl zaběhnut 4. nejrychlejší čas historie. Na jeho start se postavilo hned několik Čechů. Mezi nimi byla i reprezentantka Spartaku Praha 4 a svěřenkyně Václava Janouška Moira Stewartová. Moira zvládla maratónskou trať uběhnout v tempu 3:27/km, což na 42,2 kilometrech znamená čas 2:25:36! Tento čas je Moiřiným osobním rekordem a zároveň českým národním rekordem. A co víc? Stopnutím časomíry pod hodnotou 2:26:50 si tato držitelka už dvou českých rekordů (10 0000m – 32:08.96 a půlmaraton – 1:10:14) zajistila účast na olympijských hrách v Paříži, které se budou konat od 26.7. do 11.8. 2024. Maraton žen je na programu 11. srpna a startovat bude v 8 hodin ráno.


Když se podíváme na mezičasy, berou nám dech. Moira po celou dobu držela konstantní tempo – metou 5. kilometru probíhala v čase 17:19, 10. kilometrem 34:36, půlmaraton měla v rámci maratónské trati za 1:13:01, na 35. kilometru byla v 2:01:06 a do cíle se dostala po 2 hodinách, 25 minutách a 36 vteřinách. Tímto výkonem byla celkově 27. ženou a 340. celkově i včetně mužů.


Můžeme se ještě poohlédnout za výkony, které Moira podávala v letošním roce. Posledním závodem před dnešním šťastným maratonem byl půlmaraton v Málaze, který dokončila v čase 1:10:44. Představila se rovněž na letošním mistrovsví světa v Budapešti, kde za vysokých teplot dokončila maratónskou trať na 26. místě s časem 2:34:02. Rovněž sme ji mohli vidět na 2. kole I. ligy skupiny A na distanci 1500, kde běžela pro 13 bodů svému oddílu Spartak Praha 4.


Věříme, že Moira se na Paříž připraví, jak nejlépe bude moci a přemění své zklamání z neúčasti na olympijských hrách v roce 2021 v co nejlepší čas a umístění. V Tokyu (maraton se běžel v Sapporu) nestartovala, ač měla splněný limit. Do maratónského závodu se totiž lepšími časy kvalifikovaly Tereza Hrochová, Eva Vrabcová Nývltová a Marcela Joglová, čímž zaplnily maximální počet startovních míst pro Českou republiku. V olympijském závodě bohužel Nývltová skončila s DNF a následně se Moiře omluvila za to, že ji nenechala své startovní místo, jelikož se už při odletu do Japonska necítila dobře a podepsalo se to v závodě. O formě a přípravě Moiry v olympijské sezóně vás budeme samozřejmě informovat!


Zde si ještě můžete prohlédnout kompletní záznam závodu.


Neuvěřitelné tempo

Redakce Cyklistickey
jsem@cyklistickey.cz

Cyklistickey tvoří nejkomplexnější cyklistický obsah a sdružuje nejširší komunitu cyklistů u nás

Redakce
Cyklistickey
jsem@cyklistickey.cz

Cyklistickey tvoří nejkomplexnější cyklistický obsah a sdružuje nejširší komunitu cyklistů u nás

Náhled
Náhled
Náhled

Všechna práva vyhrazena. © 2024 Ondřej Vincenc, Steve Osyka

Obchodní podmínky . Podmínky ochrany osobních údajů