Loading...
NCAA DIVISION XC CHAMPIONSHIPS SE BLÍŽÍ!

NCAA DIVISION XC CHAMPIONSHIPS SE BLÍŽÍ!

14/11/2023

Popularita přespolních běhů v Evropě stoupá, nicméně v porovnání s dráhovou atletikou je to stále podřadná disciplína a spousta lidí ani neví, že mnoho běžců se od září do prosince věnuje právě krosovým závodům. To naopak ve Státech je přespolní běh tradiční záležitostí a je sledován napříč všemi zeměmi. Bezpochyby na to má vliv účast studentů amerických univerzit, kteří pocházejí ze všech koutů světa. Ani Česká republika není výjimkou a má zde své zastoupení! Letos se totiž do zámoří vydal dělat atletiku rekordní počet našich běžců.


Krosová sezóna je zde rozdělena na 3 části. Při první jezdí běžci na různé testovací závody a meetingy, druhou fází jsou regionální závody, které jsou zásadní pro postup na samotné mistrovství – NCAA XC Divison I Championships, které je poslední a tou nejzajímavější částí.


Loňský vrchol krosové sezóny zvládly nejlépe dívky z North Carolina State University. Zdroj: trackandfieldnews.com


Pokud se člověk rozhodne běhat za nějaký z univerzitních týmů, jeho snem musí být bezpochyby účast na právě blížícím se NCAA XC Championships, které je opravdovým vyvrcholením celého běžeckého roku. Jeho sledovanost se každoročně zvyšuje a celý univerzitní sport považuje finále v krosu za jednu z nejpoutavějších atletických akcí vůbec. Jedná se o mistrovství divize A pořádané National Collegiate Athletic Association, kterého se účastní celkem 31 univerzitních běžeckých týmů.


Kvalifikační podmínkou je umístění týmu na 1. nebo 2. místě na regionálních závodech. Tyto týmy z 9 různých regionů tedy automaticky postupují na národní mistrovství a jsou doplněny dalšími 13 týmy takzvaným širokým výběrem, jenž je založený rovněž na výsledcích z regionálních kol. Proto tedy bývají standartně vybrány týmy na 3. a 4. místech

.

Video plné zajímavostí a představení univerzitních týmů, které se budou účastnit mistrovství.


Letos se bude mistrovství NCAA I. divize v přespolním běhu konat 18. listopadu 2023 na Panorama Farms v Charlottesville ve Virginii. Závod mužů bude měřit 10 000 metrů v 17:10 a ženy poběží 6 000 metrů v 16:20 středoevropského času


(10:20 a 11:10 EST) a sledovat jej můžete živě na ESPNU.


Mapa běžecké trati pro muže na finále NCAA XC.


  Mapa běžecké trati pro muže na finále NCAA XC

Redakce Cyklistickey
jsem@cyklistickey.cz

Cyklistickey tvoří nejkomplexnější cyklistický obsah a sdružuje nejširší komunitu cyklistů u nás

Redakce
Cyklistickey
jsem@cyklistickey.cz

Cyklistickey tvoří nejkomplexnější cyklistický obsah a sdružuje nejširší komunitu cyklistů u nás

Náhled
Náhled
Náhled

Všechna práva vyhrazena. © 2024 Ondřej Vincenc, Steve Osyka

Obchodní podmínky . Podmínky ochrany osobních údajů