Loading...
Mistrovství světa v silniční cyklistice je tu! Na co a kdy se budeme moci podívat?

Mistrovství světa v silniční cyklistice je tu! Na co a kdy se budeme moci podívat?

18/09/2024

Už se to blíží! Od této soboty 21. září až do neděle 28. bude ve švýcarském Curychu probíhat mistrovství světa v silniční cyklistice. A to neznamená jenom elitní muže, ačkoliv je to jednoznačně nejvýznamnější závod ze všech, které v následujícím týdnu uvidíme. 91. ročník mistrovství má rozhodně co nabídnout!



Začínat se bude jak jinak, než časovkami. Všechny z nich budou končit v Curychu a začínat na různých místech v okolí. V neděli uvidíme jak závod elitních žen, tak elitních mužů. Ten mužský bude začínat ve 12:45 a ti nejlepší časovkáři se poměří na trati dlouhé 46,1 km s převýšením 413 metrů. To by mohlo ze hry vyřadit specialisty na rovinky, jako jsou Filippo Ganna nebo Stefan Küng. Na koně to pravděpodobně naopak vyhodí Remca Evenepoela a Primože Rogliče. První zmíněný bude titul obhajovat. Podaří se mu to?



Ženská trasa pro časovku bude o něco kratší, konkrétně 29,9 km. První závodnice odstartuje v 10:00 a cestou překonáš převýšení 327 metrů. To na rozdíl od mužského závodu znevýhoďnuje obhájkyni Chloe Dygert. Pomoci by to mohlo Demmi Vollering, která letos válcuje ženskou cyklistiku poměrně ve velkém, nebo její týmové kolegyni Lotte Kopecky, která je na časovky specialistkou a zároveň zvládá dobře kopce. Opomenout nesmíme ani Annu Henderson, která si i přes dvojnásobně zlomenou kliční kost dojela letos pro stříbrnou medaile v této disciplíně v Paříži. Do tohoto seznamu určitě patří i Grace Brown a Ellen Van Dijk.

Co se silničních závodů týče, zde se bude jednat o trať čistě pro vrchaře. Nad Curyšským jezerem se totiž nacházejí kopce, které nedají nikomu nic zadarmo. O to více ještě při faktu, že mužský závod měří 273,9 km. A aby bylo jasné, jak moc vrchařské to bude, jezdci budou muset nastoupat 4 470 výškových metrů, což je o zhruba 1000 víc, než minulý rok v Glasgow. Startovat se bude ve Winterthuru a prvních 70 kilometrů bude v uvozovkách pohodových. Následně se najede na curyšské městské okruhy. Jeden okruh měří 26,8 km a výškových metrů při jeho obkroužení je potřeba nastoupat 409. Mužští jezdci to budou mít za úkol rovnou sedmkrát. Ženy pak "pouze" čtyřikrát. Na jednom okruhu lze nalézt dvě velká stoupání a několik málo menších. První z těch dvou měří 1,1 km a místy obsahuje strmé 15 % rampy. V průměru je to asi 8 %. Druhé bude o něco měnší vražda, protože akčkoliv je přibližně dvakrát delší - 2,3 km, jeho průměr činí jen 5,5 %. V závěru je ještě jedno menší stoupání s rampami o 5 % a cílová rovinka.




Kdo je největším favoritem na této trati je vám asi jasné. Zcela nepochybně je to slovinská hvězda Tadej Pogačar. Ten má ve svých snech dokončení jedné z absolutně nejlepších sezón, kterou kdy nějaký cyklista zažil. Vyhraná Tour de France, Giro d'Italia a mistrovství světa v jednom roce společně s monumenty Liege-Bastogne-Liege a potencionálně i Il Lombardia, to je prostě fenomenální. V cestě za tímto úspěchem mu bude bránit jeho týmový kolega Švýcar Marc Hirschi, který se stal jedním z favoritů díky své formě, kdy vyhrál 5 z posledních 5 závodů, kterých se účastnil. Za Američany zde bude nejvíce bojovat Matteo Jorgenson a Brandon McNulty. Nesmíme opomenout ani obhájce titulu Mathieu van der Poela, který to bude ovšem mít i přes svou skvělou nynější formu náročné. Takto kopcovitá trasa by mu neměla sedět. On sám ale tvrdí, že kvůli obhajobě pár kilo zhubnul a proto nad ním rozhodně nemůžeme zlomit hůl. Hlavní závod mužů startuje příští neděli v 8:30.



Pro ženy bude trasa stejná, avšak pouze se čtyřmi koly na městských okruzích. I tak bude jejich závod měřit 154,1 km a nastoupají cestou 2 488 metrů. Favoritkami budou Nizozemky. Ve svém týmu totiž kromě Demi Vollering bude nachystána i Puck Pieterse, která na Tour potvrdila, že jí jsou silniční stoupání hodně po chuti, a bajková mistryně světa Pauline Ferrand-Prévot, která začne po přechodu z horských kol zpět na silnici rovnou tím nejlepším. Ona ostatně přesně před 10 lety duhový dres z mistrovství světa již ukořistila. Belgičanky povede Lotte Kopecky, která obhajuje a má velkou šanci. Zraky budou upřeny i na olympijskou vítězku Kristen Faulkner. Jejich závod startuje za týden v sobotu v 10:45.



Na startu budou samozřejmě i Češi. Dokonce máme i medailové ambice. K těm by měl mít nejblíže Pavel Šumpík v časovce a silničním závodě juniorů, Štěpánka Dubcová s Danielou Hezinovou pak v závodě juniorek.


Těšíte se tak jako my?
Vojtěch Dušánek
vojta.dusanek@seznam.cz

Jmenuju se sice Vojta, ale v redakci mi nikdo neřekne jinak než Véna. Kolo mě provází vedle dalších sportů od útlého dětství, nicméně v posledních pár letech jsem tomu propadl úplně. Na Cyklistickým...

Vojtěch
Dušánek
vojta.dusanek@seznam.cz

Jmenuju se sice Vojta, ale v redakci mi nikdo neřekne jinak než Véna. Kolo mě provází vedle dalších sportů od útlého dětství, nicméně v posledních pár letech jsem tomu propadl úplně. Na Cyklistickým...

Náhled
Náhled
Náhled

Všechna práva vyhrazena. © 2024 Ondřej Vincenc, Steve Osyka

Obchodní podmínky . Podmínky ochrany osobních údajů