Loading...
MISTROVSTVÍ REPUBLIKY V KROSU MÁ NABITOU STARTOVKU. KDO SI DOBĚHNE PRO MEDAILI?

MISTROVSTVÍ REPUBLIKY V KROSU MÁ NABITOU STARTOVKU. KDO SI DOBĚHNE PRO MEDAILI?

23/11/2023

Už o víkendu se bude konat domácí šampionát v přespolním běhu. Letos ho bude hostit Dříteč. Poběží se v Golf & Spa Resortu Kunětická Hora, kde by závodníky měla čekat poměrně rychlá trať. Minimálně v porovnání s krosem v roce 2021 ve Valašském Meziříčí, kde se závodníci plazili po kolena v bahně, očekáváme letos více běžecký závod. Podmínky by letos měly být přívětivější, nicméně víkendová předpověď sněhových přeháněk a teplot nepřesahujících 6 stupňů by rovněž mohla závod běžcům ztížit. Na start by se jich dle oficiálních přihlášek mělo postavit přes 300 v závodu o mistrovské republikové tituly. Doplňkovými závody opět budou mezikrajová utkání štafet různých atletických kategorií. Nominaci do krajských štafet si vybojovali 2 nejlepší kluci a holky z každého kraje svými kvalitními výsledky v dosavadní sezóně.


Krosy jsou řekněme poněkud... specifické :)


Závody mužů budou mít stejný formát, jako vloni na MČR v Rumburku. Poběží se tedy 2 závody. Muže mílaře čeká trať dlouhá 4 kilometry. Loňské obhajoby první příčky se však nedočkáme. Úřadující mistr republiky z Rumburku Michal Šmahel reprezentující pražskou Slavii je totiž přihlášen na závod vytrvalců. Nicméně na startu nebude chybět vloni stříbrný Nico Boketta a bronzový Daniel Kotyza. Mezi další adepty na zisk nejcennějšího kovu bezpochyby patří třetí muž na letošním dráhovém MČR v Táboře Jakub Davidík s juniorským mistrem Evropy Jakubem Dudychou! Do kategorie mílařů se přihlásilo spoustu běžců, kteří věkem spadají ještě do juniorské kategorie. Uvidíme, zda toto rozhodnutí mělo nějaký speciální důvod a vyplatí se jim.


Šmahel na jiné trati neobhájí svůj loňský triumf


Druhým závodem mužů - a zároveň tím nejdelším běžeckým představením - bude běh mužů vytrvalců na 10 km. Zkompletovat svůj zlatý hattrick se pokusí Jáchym Kovář. Na startu však bude mít spoustu kvalitních soupeřů! Roman Rudolecký, který vloni šokoval soupeře svým fenomenálním výkonem a po deseti letech si opět odvezl krosovou medaili! Nebude chybět ani legenda českých přespolních běhů Jiří Homoláč. Uvidíme též představení vrchaře Pavla Brlici, hvězdu letošních dlouhých tratí Patrika Vebra, reprezentanta na krosových juniorských akcích Reného Sasyna a mnoho dalších!


U žen vytrvalkyň je situace velice zajímavá! Na startu trati dlouhé 8 kilometrů totiž uvidíme prvních 9 závodnic loňského mistrovství. Nepochybujeme o suverénní obojživelnici Tereze Hrochové, která září na dráze, silnici i v běhu do vrchu. Nicméně některá ze závodnic by jistě mohla Tereze konkurovat. Bude to loňská stříbrná Karolína Sasynová z pražského Olympu, steeplařka Anna Málková trénující pod vedením Jana Pernici, Tereza Novotná, která oznámila, že běh už jde stranou na úkor práce, či úspěšná Simona Vrzalová po svém běžeckém návratu? Už teď víme, že se bude jednat o kvalitní podívanou!


I u žen mílařek nemůžeme s jistotou říci, která ze závodnic si odveze cenný kov. Na startu uvidíme celé loňské pódium ve složení Anna Šimková, Anita Žáková a Jana Matějková! Dámy to ale budou mít nesmírně těžké v konkurenci mládežnické hvězdy Pavly Štoudkové, vítezky letošní Velké Kunratické - Báry Stýblové nebo po mateřské dovolené se vracející olympioničky Diany Mezulianikové.


Bude letos krosařům počasí přát více?


A co juniorské kategorie? Tak ty budou stát za to. Loňský vítěz juniorské kategorie Pavel Vinduška však do bojů o cenné kovy nezasáhne z důvodu svého studia ve Státech. Ze stejného důvodu neuvidíme ani Mariána Dražana. Ale absencí těchto dvou závodníků určitě kvalita závodu neklesá. Na startu bude spousta republikových medailistů napříč různými atletickými vzdálenostmi a disciplínami. Dráhaři Rozkydálek, Špiroch, Češka, Dočkal, Kavan, Toul, Marák nebo vrchař Matěj Placatka po své letní přípravě v Africe? Máme se na co těšit.


Podobná situace je i v juniorkách. Favoritek je více než dost! Obhajovat bude Eliška Hostková, nicméně lehké to mít nebude. Vloni druhá Radana Lapáčková se postaví na start společně s dalšími 70 běžkyněmi, které se v sezóně věnují všem možným distancím na dráze i mimo ni. Krosový a mílařský dorostenecký talent Adéla Štefanová, vrchařky Petra Havlová a Anička Slívová, po zranění se vracející Adéla Steinsová nebo se dokáže prosadit nějaká triatlonistka v konkurenci běžkyň?


Redakce Cyklistickey
jsem@cyklistickey.cz

Cyklistickey tvoří nejkomplexnější cyklistický obsah a sdružuje nejširší komunitu cyklistů u nás

Redakce
Cyklistickey
jsem@cyklistickey.cz

Cyklistickey tvoří nejkomplexnější cyklistický obsah a sdružuje nejširší komunitu cyklistů u nás

Náhled
Náhled
Náhled

Všechna práva vyhrazena. © 2024 Ondřej Vincenc, Steve Osyka

Obchodní podmínky . Podmínky ochrany osobních údajů