Loading...
KROSOVÁ EVROPA UŽ JE ZA ROHEM. NA KOHO SE ZAMĚŘIT A KDO JEDE REPREZENTOVAT ČESKO?

KROSOVÁ EVROPA UŽ JE ZA ROHEM. NA KOHO SE ZAMĚŘIT A KDO JEDE REPREZENTOVAT ČESKO?

05/12/2023

Už v neděli 10. prosince se v belgickém Bruselu poběží evropský šampionát v přespolním běhu. Jedná se již o 3. mistrovství Evropy konané v Belgii (poprvé v roce 1996 v Charleroi), z toho se už podruhé bude závodit právě v Bruselu, stejně jako v roce 2008. Na startu patřičných kategorií nebudou chybět ani běžci reprezentující Českou republiku. Účast na SPAR European Cross Country Championships 2023 si zajistili svými výkony na nedávném domácím mistrovství, jenž se běželo v Dříteči. Podrobné informace o jednotlivých závodech v rámci MČR najdete v jednom z předchozích článků.


Kros je zajímavý už jen tím, že se na něm sejdou běžci napříč všemi vytrvaleckými distancemi. Společně bychom totiž některé z nich jen těžko viděli soupeřit na nějakém z dráhových nebo silničních závodů. Výjimkou na startu nebývají ani půlkaři, tedy běžci specializující se na 800 m a mílaři, kteří závodí primárně na patnáctistovce. Při letošním vrcholu evropské krosové sezóny bude na programu hned několik závodů, jelikož se poběží jak závody mužů, tak žen – oboje ve třech různých kategoriích (U20, U23 a seniorská kategorie), tak rovněž i štafetový závod mixů, tedy 2 ženy a dva muži. Až na mužskou kategorii U23 máme v každé jako Česko zastoupení.


Ačkoli je kros nevyzpytatelná disciplína, minimálně si můžeme představit některé z aktérů, kteří by v boji o nejcennější kovy neměli chybět. V závodě žen bude k vidění pokus o zlatý hattrick Norky Karoline Bjerkeli Grøvdal. Jednoduché to mít však nebude. Bude ji konkurovat například čtyřnásobná šampionka kategorií U20 a U23 Italka Nadia Battocletti, jež se poprvé postaví na start seniorské kategorie?


Neúčast úřadujícího dvojnásobného mistra Evropy v Krosu Jakoba Ingebrigtsena dává naději spoustě závodníků. Mohla by se ze zlaté medaile radovat například domácí Belgie? Bezpochyby ano, jelikož právě domácí závodník Isaac Kimeli získal v minulosti na evropských krosech stříbrnou a bronzovou medaili a rovněž i individuální titul v kategorii do třiadvaceti let.


Ujít by vám neměli ani kategorie mladších závodníků. Právě v té do 20 let uvidíme budoucnost nejen evropské atletiky. Nizozemský běžec Niels Laros, jakožto mistr Evropy v běhu na 5000 m a 1500 m (kde za ním na třetím místě v Jeruzalémě dobíhal český reprezentant Ondřej Gajdoš) právě kategorie U20 se pokusí při svém debutu zajisté mířit na ten nejvyšší stupínek. Kvalitní konkurenci mu však bude dělat například Dán Alex Vang Christensen, vítěz z roku 2021 s fenomenálním náskokem 25 vteřin.


Stane se opět Velká Británie krosovou velmocí? Minimálně k tomu má skvěle nakročeno se závodníky, kteří ji budou reprezentovat v kategorii U23. V závodě mužů je adeptem na vítězství Innes FitzGerald a mezi ženami je jednou z favoritek Megan Keith.


V mužích se představí Jáchym Kovář


Z Čechů se na startu seniorského závodu mužů představí běžec pražské Dukly Jáchym Kovář, jenž vloni skončil na krosové Evropě 41. V kategorii žen nás bude reprezentovat olympionička Tereza Hrochová ze Škody Plzeň. Ta se v loni z ME v krosu omluvila ze studijních důvodů. Jedinou reprezentantkou v kategorii U23 bude svěřenkyně Jana Pernici Anna Málková, která letos už letos reprezentovala Českou republiku na ME U23 v běhu na 3000 m překážek a doběhla si ve finále pro 14. místo. V té nejmladší kategorii poběží Jiří Pavel Češka, mládežnický halový rekordman v běhu na 800 m a účastník mistrovství Evropy i světa juniorů pod otevřeným nebem, který v rozhovoru uvedl, že ač je jeho specializací právě půlka, kilometráž naběhanou má. Plánuje totiž běhat i mílařské vzdálenosti. Mezi juniorky se na start postaví věkem teprve dorostenka Jana Johanová, vítězka letošního EYOFU, kde dominovala na vzdálenosti 3000 m. Smíšená štafeta pak poběží ve složení Jakub Davidík, Daniel Kotyza, Bára Stýblová a Pavla Štoudková.


Harmonogram zde:


 Harmonogram závodů

Redakce Cyklistickey
jsem@cyklistickey.cz

Cyklistickey tvoří nejkomplexnější cyklistický obsah a sdružuje nejširší komunitu cyklistů u nás

Redakce
Cyklistickey
jsem@cyklistickey.cz

Cyklistickey tvoří nejkomplexnější cyklistický obsah a sdružuje nejširší komunitu cyklistů u nás

Náhled
Náhled
Náhled

Všechna práva vyhrazena. © 2024 Ondřej Vincenc, Steve Osyka

Obchodní podmínky . Podmínky ochrany osobních údajů