Loading...
Hvězdná startovní listina a obří hlad po vítězství. To bude letošní SP v NMNM!

Hvězdná startovní listina a obří hlad po vítězství. To bude letošní SP v NMNM!

21/05/2024

Nové Město na Moravě bude před Olympijskými hrami v Paříži nejsledovanějším závodem Světového poháru horských kol letošní sezony. Proč? Protože ihned po závodě na Vysočině se uzavře kvalifikační období, závod si tak nenechá – dost pravděpodobně – ujít téměř žádná z velkých hvězd. Půjde o poslední možnost navýšit národní bodové konto a také ukázat se reprezentačním trenérům a zabojovat o startovní místo v rámci své země. 


Kvalifikační období pro olympijské hry v Paříži 2024 se chýlí ke konci! Stejně jako u her v Tokiu, i tentokrát se v Novém Městě uzavře dlouhý proces sbírání bodů. Český podnik ve dnech 24. – 26. května 2024, jenž bude 3. závodem Světového poháru v disciplíně cross-country, bude opět zásadní a rozhodující. 


Tom Pidcock musí mít svěťák v NMNM rozhodně rád! / Zdroj: mtbnmnm.comTom Pidcock musí mít svěťák v NMNM rozhodně rád! / Zdroj: mtbnmnm.com


Systém přidělování míst jednotlivým zemím je složitý a je v podstatě nemožné předem jasně říct, kterých 36 jezdců a z jakých států, bude na startu pod pěti kruhy v Paříži stát. Tedy, jasné to je pro prvních 19 zemí v pořadí olympijského žebříčku UCI. Pak jsou ovšem ve hře ještě další startovní místa, která se přidělují na základě komplikovanějších kritérií, která nejsou osvětlena zcela 100%.


Koho z mužů uvidíme v NMNM?


Pojďme z Paříže do Nového Města na Moravě, protože právě tam na konci května může dojít k největšímu setkání hvězdných cyklistů a bikerů od srpnového mistrovství světa v Glasgow. Na šampionátu ve Skotsku jsme mohli vidět na společném startu Toma Pidcocka, Petera Sagana, Mathieu van der Poela a pochopitelně největší hvězdu MTB Nino Schurtera. To se pravděpodobně z větší části stane i v NMNM.


Že na Vysočinu dorazí Švýcar Nino Schurter, to hraničí téměř s jistotou. Byl tam pokaždé od roku 2011, když se v Novém Městě na Moravě konal závod světového poháru nebo mistrovství světa. A vzhledem k tomu, že Švýcaři mají v reprezentačním družstvu takovou konkurenci, tak Nino si bude chtít svou pátou účast na olympiádě pojistit.


Nino by měl s největší pravděpodobností do NMNM dorazit! / Zdroj: mtbnmnm.com / Michal ČervenýNino by měl s největší pravděpodobností do NMNM dorazit! / Zdroj: mtbnmnm.com / Michal Červený


Úřadující mistr světa, olympijský šampion Tom Pidcock má sice „své“ jisté, protože Británie do Paříže drží dvě startovní místa a kdo jiný by měl ostrovní stát reprezentovat než právě čtyřiadvacetiletý multitalent. Nicméně v Novém Městě na Moravě startuje pravidelně a ví, co ho v Česku čeká. Má své oblíbené bydlení stranou od lidí, rád brouzdá na kole českou krajinou a pochopitelně se mu v Novém Městě daří.


A co Mathieu? Tak tahle živoucí legenda nemá na bikové závody posledních let dobré vzpomínky. Za prvé jich mnoho nejel a za druhé jich mnoho nedokončil. Zmiňované mistrovství světa v Glasgow pro něj skončilo pádem v prvním okruhu! Před pár dny však učinil společně se svým týmem a trenéry finální rozhodnutí - rozhodl se vynechat olympijský závod na horských kolech v Paříži 2024. Na OH se zúčastní pouze silničního závodu. V Novém Městě na Moravě ho tedy letos bohužel neuvidíme.


Zato Petera Sagan, slovenská superstar a člen továrního týmu Specialized by neměl na Vysočině chybět. Kam jinam by si ho americký tým měl vzít než na téměř domácí půdu? Peter začal po operaci srdce se závoděním s menší intenzitou na silničním etapáku kolem Maďarska. Do bikových závodů by ale měl naskočit, a to i v případě, že jeho účast na olympiádě na horském kole je spíše v rovině zbožného přání. Podle výkladu kvalifikačních kritérií nemá šanci. Je ovšem možné, že star jako Sagan zkrátka dostane od UCI divokou kartu. Mimochodem Peter Sagan naposledy závodil v Česku na horském kole v roce 2016. Zopakuje si po osmi letech svůj start v Novém Městě?


A co ženy?


Podobně jako v případě mužů, budou mít v Novém Městě na Moravě i ženy svou ohromnou přehlídku toho nejlepšího, co dnešní mountainbiking nabízí. Poprvé se v letošním roce sejde kompletní světová špička.


Vysočina bude prvním letošním místem, kde se sejde mistryně světa, mistryně Evropy, olympijské medailistky a nastupující generace mladých závodnic, které v Brazílii ukázaly obrovský hlad po vítězství.


Na co se tedy mohu fanoušci ve Vysočina Aréně těšit? Největší vyzývatelkou bude obhájkyně loňského vítězství v Novém Městě na Moravě Puck Pieterse (Fenix Decenuinck), která teprve před pár dny zahájila sezonu horských kol. Po zisku bronzu na MS v cyklokrosu v Táboře letos v únoru se pak věnovala silničním klasikám. Vynechala dva první závody SP a na horském kole startovala letos poprvé až začátkem května. Její druhý letošní závod – mistrovství Evropy XCO – skončil úspěšnou obhajobou titulu.


Sezónní debut ve světovém poháru si do Nového Města na Moravě chystá i o deset let zkušenější Pauline Ferrand Prevot (Ineos Grenadiers). Ta velmi pečlivě váží každý svůj letošní krok, úřadující mistryně světa se totiž chystá na svou čtvrtou olympiádu a té podřizuje naprosto vše. Z těch třech předchozích nepřivezla jedinou medaili… A mít na svém kontě osm světových titulů ve třech disciplínách se zřejmě stále nevyrovná tomu jedinému snu: zlaté olympijské medaili, navíc vyjeté doma! 


Úřadující mistryně světa se na startu s největší pravděpodobností také objeví / Zdroj: mtbnmnm.com / Michal ČervenýÚřadující mistryně světa se na startu s největší pravděpodobností také objeví / Zdroj: mtbnmnm.com / Michal Červený


Další z Francouzek Loana Lecomte (Canyon Cllctv) sice v Brazílii startovala, ale nedokončila. Nestartovala ani na mistrovství Evropy, a tak je její současná forma velkou neznámou. Ale nezapomeňme na to, že Loana dokázala v posledních pěti závodech v Novém Městě na Moravě třikrát vyhrát! 


Další, kdo vstoupí do hry budou švýcarské bikerky, které na posledních hrách v Tokiu obsadily kompletní stupně vítězů, což se v Paříži nemůže stát. Tam pocestují totiž jen dvě. Které se pravděpodobně dozvíme právě v NMNM. Na zámořské bikerky rozhodně nesmíme zapomínat, protože i tam hoří souboj o Paříž. Američanky v Brazílii ukázaly ohromný vzestup; Haley Batten (Specialized Factory) po svém premiérovém vítězství v SP dokázala vyhrát i kontinentální šampionát Ameriky. Měla by tak být jednou z dvojice Američanek, které budou startovat na OH. O té druhé rozhodne právě Nové Město. Bude to Savilia Blunk (Decathlon Ford), jež v Brazílii ukázala fantastickou formu anebo zkušenější Kate Courtney (Scott Sram), která naznačuje návrat mezi špičku? A co překvapení jménem Kelsey Urban (Team 31)? 


Vše se dozvíme už brzy, závodní program v Novém Městě startuje už 24. května 2024.


Dominik Petrnoušek
dominiknousek@gmail.com

Do 15 jsem byl tlustej kluk u počítače. Pak jsem objevil kolo. Brzo jsem ale pochopil, že moje výkony mě vážně neuživí. Tak jsem si z toho radši začal dělat srandu na internetu. A tak vznikl Cyklistickey

Dominik
Petrnoušek
dominiknousek@gmail.com

Do 15 jsem byl tlustej kluk u počítače. Pak jsem objevil kolo. Brzo jsem ale pochopil, že moje výkony mě vážně neuživí. Tak jsem si z toho radši začal dělat srandu na internetu. A tak vznikl Cyklistickey

Náhled
Náhled
Náhled

Všechna práva vyhrazena. © 2024 Ondřej Vincenc, Steve Osyka

Obchodní podmínky . Podmínky ochrany osobních údajů