Loading...
Fantastické úspěchy Tomáše a Filipa Adela! Jaké byly letošní Rallye Sudety?!

Fantastické úspěchy Tomáše a Filipa Adela! Jaké byly letošní Rallye Sudety?!

07/09/2024

Září se nese ve znamení konce sezóny a pro spoustu závodníků je září nesmazatelně spjato s legendou českého MTB - Rallye Sudety. Letošní jubilejní 30. ročník s sebou přinesl krásné počasí a velmi hojnou účast. Kdo by také nechtěl navštívit všechna legendární místa jako jsou Bišík, Hónský pas, Supí hnízdo, Vodní zámky, Ostaš a hlavně ikonu ikon - Hvězdu. Okolní krajina navíc patří k jednomu z největších pokladů Česka.

No, a jelikož hlavní trasa startuje již v 8:00, okolo půl sedmé to začíná v Teplicích nad Metují pořádně ožívat. Typické chladné a vlhké údolí mezi skalami má svou atmosféru. Skvělá organizace by se dala nazvat samozřejmostí, avšak to by bylo určité znehodnocení. Tomáš Čada, který je jejich otcem, to se všemi i po letech dělá prostě výborně a je to jednoznačně jeden z nejlépe zajištěných závodů v republice.

Trasy byly jako každý rok 3. Na tu nejdelší a nejlegendárnější odstartovalo přes 400 závodníků, což je na dnešní dobu skvělé číslo. V prvních dvou hodinách proběhla klasická "zahřívačka". Jako první se vyjíždí na zámeček Bischofstein, v místním slangu Bišík. To je kopec, kde se jasně oddělují skupiny. Mezi účastníky navíc nemá toto stoupání příliš velkou oblibu, jelikož po začátku opravdu hodně bolí. Následuje klasická rychlá palba po loukách a asfaltkách okolo Adršpašsko-Teplických skal, po nichž přichází první technika za Bukovou horou. Po ní přijde mezičas na Hónském pase, za kterým se rozděluje střední a dlouhá trasa. Střední se obtočí kolem Strážné hory a po přejezdu loukami prověří závodníky technikou na vrchu Ostaš. Pak už zbývá jen peklo v podobě výjezdu na Bišík z druhé strany a závěrený sjezd a palba do cíle v Teplicích. To hlavní pro dlouho trasu ale po rozdělení teprve přijde. Ať už si vymyslíte jakékoliv ze známých míst, všechny jsou projety. Broumovské stěny totiž nabízí opravdu hodně. Závodníci je projedou křížem krážem a míří na Vysokou Srbskou, odkud se začínají ztáčet zpět na Strážnou horu, kde se napojí na střední trasu a míří do cíle stejným způsobem.

První výjezd na Bišík v podání střední trasy / Zdroj: Jonáš KohlPrvní výjezd na Bišík v podání střední trasy / Zdroj: Jonáš Kohl


Nejkratší z tras se na Bukové hoře odpojí a míří zpět do Teplic. Tvoří tak nenáročnou verzi pro fyzicky méně zdatné. V poslední době se navíc rozmohl trend, kdy na tuto trasu míří závodníci na jednokolkách a úspěšně jí zdolávají. To si rozhodně zaslouží obdiv. Zároveň jsou zde i tací, kteří se tuto verzi rozhodnou běžet místo jízdy na kole. To je už vůbec úctyhodné.

Zdroj: Jonáš KohlZdroj: Jonáš Kohl
A jaké byly výsledky? Na dlouhé trati naprosto jednoznačné. Pro vítězství si dojel suverénně domácí maratonská hvězda Filip Adel. Jeho náskok v cíli činil 10 a půl minuty. Druhý byl Jan Škarnitzl, který dokázal o necelé tři minuty ujet třetímu Adamu Lávičkovi. Mezi ženami dominovala Milena Kalašová. A slovo dominovala je nutné brát opravdu vážně. Druhé Karin Kadner z Německa totiž nadělila přes 38 minut. Třetí byla Lucie Hamanová, jenž dojela 5 minut po Karin.

Na prostřední trase zvítězil Tomáš Janoušek, kterého ho můžete znát z naší redakce a videí na YouTube. Tomu se podařilo ke konci odjet Radimu Klusákovi. Náskok na něho byla ani ne minuta. Na třetím místě finišoval Dominik Kvitský. Ten ale také vítězství nebyl daleko, jelikož ztratil na druhé místo pouhé 2 minutky. Ženský závod ovládla Jana Adámková, která nadělila necelé 3 minuty druhé Adéle Lhotákové a 5 a půl minuty třetí Lucii Celbové.

Sám Tomáš nám okomentoval závod takto: "Rallye Sudety jsou pro mě srdcovka a proto to byl to jeden z mých hlavních cílů této sezóny. Po startu se v úvodním Bišíku rozjelo strašný tempo a mně se nejelo úplně dobře, takže jsem skončil až někde ve 3. skupině a v tu chvíli jsem si rozhodně nemyslel, že bych mohl jet na vítězství. Na loukách za Bišíkem se mi to ale naštěstí chytlo, jel jsem ve 2. skupině, které jsem v kopci na Hónský pas odjel a podařilo se mi na vrchu dojet Radima Klusáka, který vedl. Celou dobu až do posledního kopce jsme jeli spolu, kde v závěru zaváhal na písku, podsmeklo se mu kolo, a já jsem v tu chvíli ucítil příležitost. Tak jsem za to zabral a jel úplnou hranu až na vrchol. Poté už zbýval jen závěrečný sjezd, ve kterém bylo důležité se hlavně nerozšvihat. Na to jsem v tu chvíli ale moc nemyslel, jelikož jsem už měl v hlavě jen cílovou pásku v Teplicích."

Na krátké trati zvítězil Albert Měchula před svým týmovým kolegou Vojtěchem Zálohou. Na třetím místě dorazil Šimon Novák. Mezi ženami pak vládly Aničky. První dojela Anna Kráčmarová, druhá Anna Malá a za nimi dojela třetí Amálie Kornfeldová.

Kompletní výsledky ZDE.

Pojedete za rok taky?
Vojtěch Dušánek
vojta.dusanek@seznam.cz

Jmenuju se sice Vojta, ale v redakci mi nikdo neřekne jinak než Véna. Kolo mě provází vedle dalších sportů od útlého dětství, nicméně v posledních pár letech jsem tomu propadl úplně. Na Cyklistickým...

Vojtěch
Dušánek
vojta.dusanek@seznam.cz

Jmenuju se sice Vojta, ale v redakci mi nikdo neřekne jinak než Véna. Kolo mě provází vedle dalších sportů od útlého dětství, nicméně v posledních pár letech jsem tomu propadl úplně. Na Cyklistickým...

Náhled
Náhled
Náhled

Všechna práva vyhrazena. © 2024 Ondřej Vincenc, Steve Osyka

Obchodní podmínky . Podmínky ochrany osobních údajů