Loading...
ĎÁBELSKÉ PODMÍNKY V BRUSELU! TOHLE JSOU KOMPLETNÍ VÝSLEDKY KROSOVÉ EVROPY

ĎÁBELSKÉ PODMÍNKY V BRUSELU! TOHLE JSOU KOMPLETNÍ VÝSLEDKY KROSOVÉ EVROPY

10/12/2023

Jako první se na už tak rozbahněnou trať vydaly juniorky. Favoritkou na vítězství byla Innes Fitzgerald, která veškará očekávání dokázala naplnit na výbornou. Tato Britka šla hned od prvních metrů do vedení, po přibližně 500 metrech se nechala doběhnout některými závodnicemi z velice roztahaného závodního pole. Po chvíli však začala svým uvolněným stylem běhu zrychlovat. Stíhat se ji bezprostředně vydala pouze Francouzka Jade Le Corre, která však nebyla schopna tempo akceptovat. Byla tak doběhnuta stíhajícím tandemem Dánky Thogersen a Němky Weis. Zatímco tedy Fitzgerald neohroženě běžela ukázat celé Evropě, že kategorie U20 bude mít už po sedmé v historii britskou vítězku, naše pozornost patřila boji o medaile. Zbývaly už jen 2 cenné kovy pro 3 závodnice, které běžely bok po boku. Nejlépe si se svými soupeřkami poradila Dánka, třetí celkově doběhla Francouzka a těsně pod stupni vítězů skončila Němka. Jana Johanová reprezentující Českou republiku doběhla na 55. místě s odstupem 2 minut a 13 sekund na vítězku závodu Innes Fitzgerald.


Závod juniorů nebyl na rozdíl od závodu ženské kategorie do 20 let one(wo)man show. Ze začátku závodu šla do čela pětičlenná skupinka, v níž nechyběli dva největší předpokládaní favorité na vítězství. Nejprve šel do trháku Dán, kterého ale Laros během chvíle dokázal docvaknout a pokračovali společně dál. Společnost jim ještě dělal jeden z Irů, Nicholas Griggs. Dvojce Laros – Christensen běželi bok po boku až samotného konce, přičemž za nimi pomalu začínal vlát reprezentant Irska, který už do bojů o nejcennější kov nezasáhl, nicméně třetí místo mu už nikdo nevzal. Přibližně 500 metrů před cílem se Niels Laros pokusil o nástup. Kdo viděl jeho zlaté představení letos v Jeruzalémě by jen těžko uvěřil, že by pro něj dnešní závod v tuto chvíli neskončil vítězně. Alex Vang Christensen to však nevzal, nepustil Larose před sebe více, než na vzdálenost 10 metrů. Všechny šokoval, když byl 120 metrů před cílem ještě schopný zrychlit a zajistit si tímto finišem zlatou medaili. Překvapený Laros bral tedy stříbro s vteřinovým odstupem. Jiří Pavel Češka dokončil závod na 76. místě s odstupem 2:37 na Dána.


Poté se představily štafety mixů. Závod rozeběhl Daniel Kotyza, kterému však ve finiši jeho úseku už docházely síly a předával tak Báře Stýblové se ztrátou 21 vteřin na domácí Belgii. Startovní pole se pochopitelně hodně roztáhlo a vedoucí závodníci se střídali, jelikož nasazení závodníků a jednotlivé úseky bylo v režii každého týmu. Tudíž proti sobě mohli ve stejný moment běžet muži i ženy. Na třetím úseku běžela Pavla Štoudková. Spousta dalších týmů nasadila na předposlední část závodu ženy. Britové byli výjimkou. Jejich rozvržení závodníků na jednotlivé úseky vyšlo tak, že finišmankou byla žena. Khahisa Mhalanga dostala předávku s velkým náskokem, nicméně na posledním úseku ji stíhali mužští reprezentanti Francie a Nizozemska. Až do posledních desítek metrů držela Británii na zlaté pozici, nicméně ji oba závodníci předběhli a skončila tak s britským týmem bronzová. Z vítězství se radovala Francie a stříbrná doběhla právě nizozemská čtveřice. Za český kvartet finišoval Jakub Davidík na 9. místě se ztrátou 1:16.


Závod žen do třiadvaceti let byl vítězným opět pro závodnici z Británie. Megan Keith dokázala nechat za sebou početné pole soupeřek a vyhrát se s náskokem minuty a 20 vteřin! Až daleko za jejími zády se odehrával napínavý souboj o 2 zbývající cenné kovy. Jevily o ně zájem 2 finské závodnice, které nakonec dokázaly odpárat reprezentantku Španělska. Stříbro tedy brala rychlejší z Finek Ilona Mononen a bronz si na krk pověsila Nathalie Blomqvist. 57. finišovala Aničká Málková s odstupem 4:17. V průběhu závodu, respektive v jeho první polovině, se Málková pohybovala mezi 20.-30. místem, které by bylo v této konkurenci pro Česko velice dobrým výsledkem na evropské krosové akci.


Podmínky vskutku krosové


Jediný závod v rámci šampionátu, do kterého běžecký šéftrenér Jan Pernica nenominoval žádného českého závodníka, tedy kategorie mužů do 23 let, vyšel nejlépe pro Brita. Will Braincoat v těsném finiši porazil Francouze Valentina Bresce. S devíti vteřinovým odstupem na svého reprezentačního kolegu doběhl třetí britský závodník Matthew Stonier.


Závod seniorské kategorie žen byl sice o jedné běžkyni od začátku, až dokonce, nicméně výkon Terezy Hrochové nám dělá velkou radost. Tereza doběhla na svém prozatímním nejlepším umístěný na evropských krosech. Do prostoru cíle se dostala jako 22. se ztrátou 2 minut a 57 vteřin na vítězku Karoline Bjerkeli Grovdal. Tato Norka předvedla fenomenální výkon a stále se tak vítězkou závodu letošního mistrovství, která dokázala své evropské konkurenci nadělit největší časový rozdíl. Druhá nakonec doběhla třiadvacetiletá Nadia Battocleti díky vystupňování tempa. Za mladičkou Italkou pak na bronzové pozici dokončila závod Britka Abbie Donnelly.


Druhým nejlepším českým výkonem disponuje Jáchym Kovář! Ten dokončil rozblácenou trať bruselského krosu v čase 31:20, který ho vynesl na 30. místo mezi muži seniorské kategorie. Jeho odstup na vítěze závodu Yanna Schruba byl lehce přes minutu (1:03). Za Francouzem, který dokázal odpárat všechny své soupeře, doběhl ze tříčlenné stíhající skupinky na stříbrné pozici mladý Nor Magnus Tuv Myhre. Třetím místem udělal místnímu belgickému publiku radost Robin Hendrix. Pouze tento a závod mužů do dvaceti let byly závody, při nichž bychom na stupních vítězů nezaznamenali britské závodníky. Nicméně i v tomto závodě čtvrou příčku Brit bral. Byl jím Hugo Milner.


Redakce Cyklistickey
jsem@cyklistickey.cz

Cyklistickey tvoří nejkomplexnější cyklistický obsah a sdružuje nejširší komunitu cyklistů u nás

Redakce
Cyklistickey
jsem@cyklistickey.cz

Cyklistickey tvoří nejkomplexnější cyklistický obsah a sdružuje nejširší komunitu cyklistů u nás

Náhled
Náhled
Náhled

Všechna práva vyhrazena. © 2024 Ondřej Vincenc, Steve Osyka

Obchodní podmínky . Podmínky ochrany osobních údajů