Loading...
Cyklistickey průvodce MTBO #2

Cyklistickey průvodce MTBO #2

17/02/2024

Je tu měsíc únor, a to znamená druhé pokračování v MTBO průvodci. První díl byl obecným představením orienťáku na kole a dnes se podíváme na vybavení, které je pro MTBO nutností.


Bod 1 - kolo

Hlavní položka na seznamu toho, co s sebou na MTBO, je kolo. I přes to, že v názvu této cyklistické disciplíny je MTB čili horské kolo, tak dle pravidel a soutěžního řádu je povolené jakékoli kolo, které je v dobrém technickém stavu, poháněno jen lidskou silou (elektrikáři zatím mají smůlu) a jako "za dob krále Klacka" minimální šíře plášťů 1,5 palce, tedy 38 milimetrů. Což je v dnešní době tak na gravel. Většina startujících však na českém poháru jezdí na cross country kolech


BOD 2 - Mapník

mapník pro MTBOmapník pro MTBO

Mapník je pomůcka, na kterou si připevníte mapu během závodu. Zpravidla je upevněn na řídítkách, aby byl stále na očích. Mapník tvoří dvě části – hliníková konstrukce a plastová deska, v rozměru přibližně A4. Deska je opatřená fólií, která zabezpečí papírovou mapu před blátem a vodou. Mapník je otočný, aby bylo možné mít srovnanou trať na mapě a směr jízdy.


Bod 3 - Buzola


Rychlá jízda s rychlými změnami v neznámém terénu vám může zamotat hlavu a při volbě postupu se můžete vydat na špatnou stranu. Proto je vhodné mít po ruce buzolu, podle které si zorientujete mapu a můžete tak zrealizovat svůj postup bez chyby. 


Bod 4 - čip sportident


Při projíždění tratě musíte "orazit" všechny své kontroly, které máte v mapě, a k tomu poslouží bezkontaktní čip SportIdent (zkráceně SI), díky kterému můžete razit kontroly ze vzdálenosti 2 metrů při rychlosti 40 km/h. Kolem kontroly stačí tedy jen projet a čip "zapípá" a zabliká. Ten, kdo někdy zkusil enduro závody, tak s touto technologií už do styku přišel.


Když nemáte, nevadí

Pokud některou z věcí nemáte a chtěli byste MTBO vyzkoušet, stačí se zeptat pořadatelů závodů a vybavení vám ve většině zapůjčí. Kolo tedy budete muset mít svoje :)

 

Redakce Cyklistickey
jsem@cyklistickey.cz

Cyklistickey tvoří nejkomplexnější cyklistický obsah a sdružuje nejširší komunitu cyklistů u nás

Redakce
Cyklistickey
jsem@cyklistickey.cz

Cyklistickey tvoří nejkomplexnější cyklistický obsah a sdružuje nejširší komunitu cyklistů u nás

Náhled
Náhled
Náhled

Všechna práva vyhrazena. © 2024 Ondřej Vincenc, Steve Osyka

Obchodní podmínky . Podmínky ochrany osobních údajů